Eandis doet een bod op onze openbare verlichting.

Geplaatst door

Onze gemeente gaat het voorstel krijgen om alle verlichtingspunten over te dragen aan Eandis ( Fluvius ).
Voor onze gemeente gaat het om iets meer dan 3000 lichtpunten. De prijs zal 1 symbolische euro zijn.

Het voorstel klinkt alvast aanlokkelijk, maar is het dat ook?  In dit dossier duikt er vaak vreemd nieuws op en durven gesprekken al wel eens langs mekaar lopen.

Ik zal mijn taak ter harte nemen en de volgende meeting ( 9  maart ) mijn bedenkingen formuleren.

  1. Die symbolische euro, moet ik dan hieronder verstaan dat onze gemeente meer dan 3000 palen mét armatuur én lamp weggeeft? Zijn deze allemaal dan afgeschreven in de boeken van de gemeentes en dus meer dan 1 euro waard, toch?
  2. Als ik het plan goed lees, gaat Eandis op 10 jaar tijd alles verledden. 10% per jaar met als einddatum 2027. Ik dacht dat Kontich mee het burgemeestersconvenant onderschreef en Eandis ons ging helpen dit te behalen voor 2020?
  3. Het meest prangende argument is wel dat de concurrentie vervalt. Dit monopolie  van de DNB leidt gegarandeerd tot hogere kosten. De vrije markt kan niet meer spelen en er worden prijsafspraken gemaakt om toch maar te kunnen “in favor” komen van de DNB. Dat is nu al zo.
  4. Stel nu dat wij met Kontich een privépartner vinden en het op 3 jaar kunnen klaren met state of the art armaturen én lampen, mag dat dan?Daarover heerst er geen duidelijkheid alhoewel ik volgende zinsnede mocht laten acteren in het laatste verslag: Indien een gemeente zich niet kan vinden in het aanbod van de DNB, kan zij genoemde beheersoverdracht bij gemeenteraadsbeslissing herroepen.
  5. Verder zal ik ook volgende verduidelijking vragen ivm de kostenstructuur: vervangingskost, onderhoud, gebruikte technologie. momenteel is het al vrij moeilijk te doorgronden en dit wordt dus nu volledig van ons zicht onttrokken.
  6. Als Fluvius ( de nieuwe intercommunale) het alleenrecht in Vlaanderen verkrijgt, gaan nieuwe technologieën nog wel kansen krijgen? Denk maar terug aan de reeks “Alles kan schoner“. Toen ik het voorstelde dit op diverse plekken in Kontich toe te passen, kreeg ik een verrassende (?) antwoord.

Maar toegegeven: het ziet er voor de meeste gemeentes prachtig uit! Een technische zorg minder dus ontzorging voor de gemeentes.

Kunnen we op onze 2 oren slapen? ik vooralsnog niet.

2 reacties

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *